Just nu, Earth Hour

Sitter och myser med släkten och tända ljus överallt! Jättemysigt ju :D Även fast jag snorar sjukt mycket, haha. Jag är en duktig tjej som sitter på den bärbara så att jag inte använder någon el nu när jag bloggar :D Creds till mig, haha! Kan inte ni också ta några bilder från eran Earth Hour och länka till bilden eller inlägget i en kommentar här? :D

 

Earth Hour

555291_10150726532183633_19746853632_9516802_1233100163_n
Jag äger inte denna bild

 

Glöm inte att släcka ikväll kl 20.30-21.30! :D Jag kommer definitivt att göra det och jag tycker att ni också borde det! Tänd en massa ljus och mys med din partner eller familj :D Levande ljus är ju det mysigaste som finns :D

 

 

Tyskland i bilder - DAG 3

På tisdagen spenderade vi ungefär hela dagen på sachsenhausen, ett koncentrationsläger som ligger lite utanför Berlin. Vi hade en guide med oss som berättade om allt. Det var jätteintressant men sjukt hemskt! Jag kan fortfarande inte fatta att detta har hänt på riktigt. Att människan kan vara så ond. Jag valde att fota på sachsenhausen men vissa i klassen tyckte inte att det kändes rätt. Jag valde att fota för att jag vill berätta om det här. Jag tycker att det är vi ungas uppgift att föra historian vidare då de människor som har vart med om detta snart är döda. Jag tycker att det är jätteviktigt att folk lär sig om det här.

 

Jag började dagen med en jättegod frukost! :D Älskar dessa yoghurtar!

c1

 

 

Precis UTANFÖR koncentrationslägret fanns det hus som folk bodde i. Dessa hus fanns även när koncentrationslägret var igång.

c2

 

 

Här är en karta över hela koncentrationslägret. Det var otroligt stort.

c3

 

 

Porten in till koncentrationslägret. "Arbete ger frihet"

c4

 

 

Så här såg det ut när man kom igenom porten. Egentligen skulle det ha stått en massa baracker där men dom hade tagits bort. Istället hade man markerat ut på marken med stenar vart dom hade stått, hur breda och långa dom var. Det fanns endast 2 baracker kvar som var original.

c5

 

 

Så här såg fångarnas kläder ut.

c6

 

 

Det här var skyttegraven. Här drog man ner ett gäng människor, ställde upp dem mot väggen och sköt dem. Jag fick rysningar när vi stod där nere...

c7

c8

 

 

Minne till dom som omkom

c9

 

 

Det här var obduktionsrummet.

c10

 

 

Klev man över gränsen till de gråa/svarta stenarna så fick vakterna tillåtelse att skjuta den personen. Guiden berättade att vissa av vakterna njöt av att se fångarna lida och tog deras mössa och slängde över den till den "neutrala zonen" och sa att fången skulle gå och hämta den. Lyder han inte vakten blir han skjuten, går han över och hämtar mössan så blir han också skjuten, så han hade ingen chans att överleva.

c11

 

 

Här är inne i baracken där fångarna sov. Dom kunde bo upp till 500 pers i denna lilla barack, många sov på golvet och vissa fick inte ens plats och var tuvgna att sova ute i kylan i -10 grader, ibland mer.

c12

 

 

Här kan ni se stenarna som visar att det har stått en barack där. Jag har för mig att guiden sa att sachsenhausen var hela 400km2 (kvadratkilometer) stort.

c13

 

 

Jag tycker verkligen att folk borde åka och besöka något koncentrationsläger för att få en bättra uppfattning om hur jäkla hemskt det var. Jag skulle jättegärna även vilja besöka Auswitch för att få ännumer uppfattning och lära mig mer om vad som hände.

Till top