Tyskland i bilder - DAG 3

På tisdagen spenderade vi ungefär hela dagen på sachsenhausen, ett koncentrationsläger som ligger lite utanför Berlin. Vi hade en guide med oss som berättade om allt. Det var jätteintressant men sjukt hemskt! Jag kan fortfarande inte fatta att detta har hänt på riktigt. Att människan kan vara så ond. Jag valde att fota på sachsenhausen men vissa i klassen tyckte inte att det kändes rätt. Jag valde att fota för att jag vill berätta om det här. Jag tycker att det är vi ungas uppgift att föra historian vidare då de människor som har vart med om detta snart är döda. Jag tycker att det är jätteviktigt att folk lär sig om det här.

 

Jag började dagen med en jättegod frukost! :D Älskar dessa yoghurtar!

c1

 

 

Precis UTANFÖR koncentrationslägret fanns det hus som folk bodde i. Dessa hus fanns även när koncentrationslägret var igång.

c2

 

 

Här är en karta över hela koncentrationslägret. Det var otroligt stort.

c3

 

 

Porten in till koncentrationslägret. "Arbete ger frihet"

c4

 

 

Så här såg det ut när man kom igenom porten. Egentligen skulle det ha stått en massa baracker där men dom hade tagits bort. Istället hade man markerat ut på marken med stenar vart dom hade stått, hur breda och långa dom var. Det fanns endast 2 baracker kvar som var original.

c5

 

 

Så här såg fångarnas kläder ut.

c6

 

 

Det här var skyttegraven. Här drog man ner ett gäng människor, ställde upp dem mot väggen och sköt dem. Jag fick rysningar när vi stod där nere...

c7

c8

 

 

Minne till dom som omkom

c9

 

 

Det här var obduktionsrummet.

c10

 

 

Klev man över gränsen till de gråa/svarta stenarna så fick vakterna tillåtelse att skjuta den personen. Guiden berättade att vissa av vakterna njöt av att se fångarna lida och tog deras mössa och slängde över den till den "neutrala zonen" och sa att fången skulle gå och hämta den. Lyder han inte vakten blir han skjuten, går han över och hämtar mössan så blir han också skjuten, så han hade ingen chans att överleva.

c11

 

 

Här är inne i baracken där fångarna sov. Dom kunde bo upp till 500 pers i denna lilla barack, många sov på golvet och vissa fick inte ens plats och var tuvgna att sova ute i kylan i -10 grader, ibland mer.

c12

 

 

Här kan ni se stenarna som visar att det har stått en barack där. Jag har för mig att guiden sa att sachsenhausen var hela 400km2 (kvadratkilometer) stort.

c13

 

 

Jag tycker verkligen att folk borde åka och besöka något koncentrationsläger för att få en bättra uppfattning om hur jäkla hemskt det var. Jag skulle jättegärna även vilja besöka Auswitch för att få ännumer uppfattning och lära mig mer om vad som hände.

#1 - - Clara :D:

ÄLSKAR DIN DESIGN OCH DIN BLOGG! <3

#2 - - Alice - Bilderbyalice:

vad hemskt :(
häfftig upplevelse!!

#3 - - M A T I L D A- 14 år och fotograf:

Tycker sånt är sjukt coolt faktiskt men ändå lite läskigt. (;

#4 - - Remmie:

Så sorligt :c
Men ja, det skulle vara häftigt att åka dit, att få reda på mera information..

#5 - - Isabelle:

Tack för att du la upp dessa bilder! Är så sjukt tacksam efter som jag adlrig fått möjlighet att åka dit själv.
Sitter med tårar i ögonen och håret på mina armar står rätt upp. Tycker det är så sjukt att detta verkligen har hänt, vilken förvriden syn på människan de hade.. Tänk att det inte ens var hundra år sedan, hur vårt samhälle har förändrats, och att Hitler var så feg att han inte vågade ta sitt straff när han dödat så många mäniskor.  3 ooo ooo oskyldiga människor.

#6 - - Karin:

Jag åkte till Auschwitz och Auschwitz II (Birkenau). Dock var jag sjuk och kämpade med att inte svimma eller trilla (inte pga hemskheterna, utan att jag var väldigt väldigt sjuk) så det var svårt att ta in allt. Vill åka tillbaka när jag är frisk.

#7 - - Julia:

en pinsam fråga nu..., men vad betyder egentligen bisexuell?

#8 - - Linn:

Det är så jävla hemskt :(

#9 - - Karina:

Åh var dät förra året, galet :c

#10 - - Simone Gustavsson:

Tycker att det är så otroligt bra att du valde att ta bilder och sedan lägga upp dem här. För du har helt rätt det är vi som måste föra detta vidare, är det något av alla händelser som har hänt genom tiderna som inte får glömmas så är det Förintelsen.
Ett av mina mål i livet är att få komma till dessa platser få se det med egna ögon. Under tiden tackar jag folk som lägger upp bidr som du gör så att jag får se lite av det iallafall.
Och jag skulle vilja rekomendera Serien Förintelsen med James Woods om du inte har sett den redan, där får man en så stor inblick i vad som hände under förintelsen. Boken är otroligt bra med.
MVH Simone.

#11 - - ?:

Vad är det där egentligen? :o

#12 - - matilda:

I somras var jag också på ett koncentrationsläger i Tyskland och tittade. Det var verkligen super hemskt att det har hänt...

#13 - - Margaretha:

Ska till auschwitz på söndag faktiskt.. ska bli rätt intressant ..
Rätt läskigt eg :/

#14 - - Ella:

jag är inte säker, men jag tror det är lika hemskt i Irak (eller var.) Och jag undrar även hur mycket en sån här resa kostar?

#15 - - Ida B:

Det va en man på min skola för ett tag sen som hade överlevt auschwithz för ett tag sen. Benny Grünfeld hette han. Sjuukt hemsk. Herregud, att man kan göra så. Om du googlar honom så kommer det upp massa.

#16 - - Julia:

förra året i början på mars var jag också på nån sån resa fast i Polen. under hela hösten och början på vårterminen hade jag och resten av gruppen (som bestod av några elever från varje högstadieskola i vår kommun) gått en kurs om tolerans och vad som bidrog till allt hemskt under andra världskriget .. som avslutning åkte vi till polen i en vecka och besökte bl.a tre blinka och massa ställen. resan var den bästa i hela mitt liv, men samtidigt den värsta då man blev medveten om hur onda människor kan vara .. jag blev så knäckt och jag grät i flera dagar efter hemresan. 

#17 - - sabrina:

nu, i skolan håller vi på och läser (osv) om andra världskriget, judar, hitler osv. Och vi har sätt tre filmer, Pojken i randig pyjamas (lätt sevärd!) och två dokumentärer om två som överlevt detta, och alltså känslorna som kommer upp då man ser på det, när man tänker på vad som egentligen har hänt och att det inte var så längesen, DET ÄR HEMSKT! Men det är sjukt intressant, bästa området hittills i skolan! :D
hihi kram

#18 - - Amanda:

åh dit vill jag!

#19 - - jadu...:

men JA de kanske e hemskt men va fan de finns värre saker som händer NU? borde man inte bry sig om de mer än hitlers grejer? de finns krig som ja tror fan dom inte ens vet längre va dom krigar om.. människor o djur  behöver hjälp. fan världen är så sjuk.. o blir bara värre. idioter som mördar för ingen jävla orsak , väldtäck,djurplågeri o misshandel? massa mer. de står ju bara om dåliga saker som hänt i tidningen. ungar som slår ihjäl sina föräldrar med hammare för att dom tx måste städa rummet? hur sinnessjukt är inte de?.. tänk mer på va som händer nu...

#20 - - Felicia:

För ca 2-3 veckor sen så kollade vi på Anne Frank filmen och det var jätte hemskt :( 
Jag fattar inte hur dom kunde göra så :(

#21 - - Jennnnifer:

åh, där var jag i somras! dock regnade och blåste det nått så in i helvete :(
men vi sprang runt där och försökte se det mesta .. vi gick även till barackernas källare, där man kunde gå från den ena baracken till den andra ... läste att en jude som tagit sig ner dit och skulle genom den "tunneln" mellan narackerna i källarn hade knappt kunnat ta sig igenom tunneln för att de staplat lik på varann där .. det är ju liksom bara sjukt ....

#22 - - Felicia:

Usch, var där för ett år sedan med min klass. Något av det värsta jag har varit med om, var tårögd hela tiden jag var där inne. :(

#23 - - Camilla (Milliz):

Jag ska till Auswitch i maj med klassen :)

#24 - - Celine Bjälhammar:

Hejsan!
vad betyder: obduktionsrum?
 

#25 - - Veronica:

Har varit på det gamka koncentrationslägret i Dachau! Så sjukt hemskt

#26 - - Erre?:

skulle också villja fara dit.
farsan drog till auschwitch och han sa att det var jättehemskt och att folk som var med på guidningen stog och grät medans guiden berättade allt.
och han sa själv att det var hemskt att bara se alla rummen och hur jobbigt det måste ha varit. 
jag funderade på att dra med mig farsan och brorsan till auschwitch och kolla hur det såg ut.
jag är också ganska intresserad av vad som hände.
(vill inte vara en fan-boy/girl elr nåt men asså jaa, jag är också intresserad)
i auschwitch kunde man köpa en film som var från andra världskriget då allt det hände. 
och i filmen berättar dom vad som hade hänt och sånt. 
och det var en kille som hade filmat där samtidigt som det var andra världskriget, och det är väldigt intressant att se, men också otroligt ledsamt. 
farsans tjej kunde inte kolla på den för hon är ganska känslig för sånt. 
han sa att det var verkligen värt att fara dit och se hur dom gasade ihjäl folk och sånt. 
en sak som jag la på minnet var att han sa "det bästa jobbet där på koncentrationslägret var att rensa toan"
man förstår ju varför. 
ja, det var grymt intressant att se filmen och höra hur han berättade allt som hade hänt där. 
kram <3

#27 - - Erre?:

råkade skriva fel bloggnamn
skulle egentligen va "http://akeir.blogg.se"

#28 - - Josefine Thunborg - equestrian ?:

Åh, kan verkligen tänka mig att det var en ganska skakande upplevelse! Själv besökte jag Auschwitz I och Auschwitz II Birkenau för lite drygt en månad sen, och det var verkligen värt det. Det är såklart otroligt hemskt det som har hänt osv, men man får också en ganska stor förståelse för att det är en sak som egentligen inte borde få "glömmas" bort, med tanke på hur otroligt många oskyldiga människor som miste livet där. Om du får chansen tycker jag definitivt att du ska besöka de två lägrena, Auschwitz I är mycket bättre bevarat än Birkenau, men om man åker till Birkenau får man ju även se de stora duschrummen och även väggar med foton som fångarna hade med sig..
Måste också bara passa på att säga att du har en grym blogg, hehe :)

#29 - - Jenny:

Gud när man läser det här blir man helt tårögd att man kunde vara så hemsk och en av mina släktingar var i ett sånt där läger och gasades tills hon dog ;(

Till top