Funderar på att sluta blogga...

Ja... Precis som ni läste i rubriken så funderar jag på att sluta blogga. Under 1 års tid har jag känt att det inte är kul att blogga. Bloggen har mer känts som något jag måste göra, att jag måste uppdatera, att jag måste hålla den vid liv. Bloggen känns mer som en stor press än något som är roligt. Och jag lovade mig själv för flera år sedan att sluta om jag skulle känna att det inte är kul längre. Jag har försökt i 1 års tid att hitta tillbaka och känna den glädjen jag har känt under alla dessa år som bloggare. Men den har fortfarande inte hittat tillbaka. Jag tror dels att det också beror på att jag jobbar med YouTube nu. Det blir så mycket arbete att hålla igång min blogg och YouTube kanal.
 
Självklart har jag dagar då jag känner att blogg är det roligaste som finns. Men dom dagarna är få. Majoriteten av tiden så känner jag bara att bloggen sätter sån jäkla stor press på mig. Att jag hela tiden måste uppdatera med nya och roliga inlägg.

Sedan kan vi även prata om statistiken. Som bloggare går statistiken upp och ner varje dag. Man har aldrig exakt lika mycket besökare varje dag, utan ena dagen kan det vara mer och andra dagen mindre. Dessutom går det så otroligt långsamt för bloggen att växa. På 1 år har jag kanske ökat min statistik med 1000 fler följare, och det är ingenting när man tänker på hur lång tid 1 år är. Självklart är det olika för alla. Det beror helt på hur bra det går för bloggen. Vissa kanske lyckas få en massa bra publicitet i tidningar eller liknande som gör att statistiken ökar och vissa kanske får sitt genombrott. Men en sak som är gemensamt med alla bloggar är att det går väldigt långsamt uppåt. Om man jämför med YouTube så går det bara upp hela tiden. Man förlorar prenumeranter men man får alltid fler nya så siffran stiger hela tiden istället för att sjunka. För så är det med bloggar, uppdaterar man dåligt eller tar semester så försvinner sjukt många följare som kanske inte ens kommer tillbaka. Man har den där pressen på sig hela tiden att man måste uppdatera och dessutom om något roligt eller läsvärt, annars försvinner folk. Med min YouTube kanal skulle jag kunna ta en paus på 1 månad och min kanal skulle fortfarande växa. Inte lika snabbt som om jag skulle ladda upp videos regelbundet. Men det skulle ändå gå upp.

Och på tal om semester, som bloggare kan man i princip inte ta semester. Eller jo, det är klart man kan men då får man räkna med att tappa tusentals följare som förmodligen inte kommer tillbaka. Som max har jag tagit 1 veckas semester och då har jag tidsinställt inlägg för hela veckan. Oftast alltid 3 inlägg per dag. Det blir alltså 21 inlägg man måste skriva. Att komma på 21 saker att skriva om är så jäkla svårt att det inte är sant. Men det brukade jag alltid göra när jag skulle vara ifrån bloggen 1 vecka. Men nu senaste gången när min dator gick sönder och den var på lagning i nästan två veckor så uppdaterade jag ingenting. När jag kom tillbaka så hade jag tappat ca 50% av mina följare. Nu har det gått nästan 1 månad sedan jag fick tillbaka datorn och endast 10% av de 50% som försvann är tillbaka. Och ni som själva har bloggar vet ju hur otaggad man blir när man ser att statistiken har sjunkit. Jag kämpar fortfarande som en galning med att föröska hålla igång bloggen och skriva roliga och läsvärda inlägg, men det är verkligen svårt att hitta motivationen när man vet att man har tappat så många följare. Jag menar, bloggen är ju också mitt jobb, jag tjänar pengar på det här. Ju mer följare man har, desto mer kan man ta betalt. Därför är det viktigt att som bloggare att alltid försöka få mer följare. Man kan se det lite som en löneförhöjning. Det är därför det är så otroligt viktigt att lyckas hålla kvar alla. För jag är precis som alla andra, jag måste betala hyra, räkningar och mat varje månad. Om statistiken sjunker och jag tjänar mindre pengar så är det risk att man inte har råd att betala allt. Ja ni som är lite äldre, ni vet hur otroligt viktigt det är med pengar.
 
Men nu känner jag så att jag inte tycker det är kul längre. Det är mer en stor press än något som jag tycker är kul att göra. Jag tycker såklart det är jättetråkigt. Jag har älskat att skriva i hela mitt liv men nu har det blivit något som jag nästan hatar att göra, just p.g.a. pressen och stressen. Det känns så otroligt svårt att släppa taget om något så stort som min blogg. Det var ju här allt började. Det var här jag lyckades, det var här jag slog igenom och det är tack vare min blogg som jag även sedan lyckades på YouTube. För att jag redan hade en "fan-base" innan. 
 
Jag kommer inte lägga ner bloggen nu för jag vet att jag kommer ha så mycket jag vill skriva om när jag flyttar till London. Då hoppas jag att jag hittar tillbaka lite och faktiskt tycker att det är kul. Men som sagt, om jag fortfarande känner så här nästa år så kommer jag nog ta steget och lägga ner. För jag kan inte tvinga mig själv att fortsätta med något som jag inte tycker är kul. Tro mig, att släppa bloggen kommer nog vara ett av de svåraste sakerna jag kommer göra i mitt liv. Men om det är något som får mig att må dåligt istället för bra så är det något jag måste göra. Jag kommer fortsätta blogga just nu men jag kommer inte pressa mig själv till att uppdatera 3-4 inlägg om dagen som jag brukade göra. Jag skriver när jag känner att jag vill. Men som sagt, om 23 dagar så flyttar jag. Just nu är jag så otroligt stressad med att hinna med allt och därför vill jag inte stressa mig själv ännu mer med att försöka uppdatera bloggen flera gånger om dagen.

Jag vet att ni förstår, det gör ni alltid ♥ Och om jag väl tar beslutet att sluta blogga i framtiden så kommer ni fortfarande kunna följa mig på YouTube, Instagram och twitter m.m. Jag kommer fortfarande finnas kvar liksom, bara det att jag inte bloggar längre. 
 
#1 - - Moa:

Förstår❤️

#2 - - Isabel:

Gör det som känns bäst för dig :) Och som du sa så finns du fortfarande kvar på Youtube, Instagram osv

#3 - - Moa:

Då är det typ 3 veckor kvar tills du flyttar!
Hoppas att det går bra med flytten!!!
:)

#4 - - Skogsraah ☾:

Du ska göra PRECIS som du känner. Som du skriver, ha kvar bloggen, skriv då och då - Men försök släppa pressen! Jag förstår att det är svårt och särskilt då du tjänar pengar och att det är press från olika håll eftersom din blogg är så stor. Men det är mycket bättre i slutändan att du lyssnar på dig själv, din egen vilja och din magkänsla än att göra någonting för andra som tillslut kanske gör att du går in i väggen.

Du är så ung och det är verkligen inte slutet på livet för någon att du skulle lägga mindre energi på bloggen. Kanske inte ens blogga varje vecka.

Livet är för skört för att göra saker man inte trivs med! Livet är så oberäkneligt, så det är så viktigt att lyssna på sitt inre och vara ego. För din egen skull! Stor kram <3

#5 - - Konata:

det är klart att vi förstår! ♥️ om bloggen stressar dig så ska du absolut inte behöva uppdatera hela tiden. Ta en paus om det känns bäst för dig :) älskar dig Moa, min förebild! =^-^=/

#6 - - Anonym:

självklart så förstår vi❤️❤️❤️

#7 - - TheGoreQueen :

Tråkigt att du känner såhär men gör som du mår bäst av!

#8 - - Anonym:

Det är såklart lite tråkigt att du inte har lusten men vi förstår och ska inte "tvinga" dig att göra ngt som du egentligen inte vill❤ kramis kramis❤

#9 - - Amelie:

Känns tråkigt att läsa ett sådant här inlägg på sin absoluta favoritblogg.
Men det blir ju inte roligt för oss läsare om du mår dåligt av att blogga.

Jag tycker att du ska göra det som känns bäst, vi mår bra när du mår bra Moa <33

#10 - - GRYSaN :

Såklart är det lite tråkigt att du inte har lusten att blogga mer, men vi förstår och ska inte "tvinga" dig att göra ngt som du egentligen inte vill❤ kramis kramis❤ ❤

#11 - - Albert :

Om du slutar kommer du nt ha ngt svenskt så due nt snäll mot dina svenska följare

#12 - - Albert:

Så du kommer sluta med din ända svenska sak😡

#13 - - ɑ n n i k ɑ:

Jisses, mitt hjärta stannade för några sekunder när jag läste rubriken. Den här frågan snurrar också dagligen runt i mitt huvud dagligen nu för tiden. Har haft bloggpaus nästan i 3 veckor nu :/ Har haft pressen på mig att uppdatera 24/7 innan jag tog paus. Jag har flera tusen bilder att ladda upp och visa, men det känns so otroligt tråkigt att bara uppdatera med bilder.

Men gör det du tycker är bäst! Det ska vara kul att blogga!

#14 - - pll:

kolla gärna in våran blogg om pll http://prettylittleliarstv.blogg.se/

#15 - - Solin:

💗💗💗

#16 - - Solin:

💗💗💗

#17 - - Solin:

💗💗💗

#18 - - Saga:

Förstår dig. Själv tycker jag mest om Youtube. Bpde Svenska och engelska <3

#19 - - Elin:

Vad tråkigt att du inte känner någon blogglust underbaraste Moa! Men alla måste gå sin egen väg, bra att du går den vägen som gör saker och ting bäst för dig själv :)

#20 - - M:

Jag tycker att DU ska göra det som du tycker är kul ❤️

#21 - - crina d:

Du bestemer inte vi men det som är dåligt är att jag kommer missa video när du läger upp men jag kommer lätta mycket då

#22 - - crina d:

Kommer sakna din blogg😭

#23 - - crina d:

Jag kommer gråta men du får bestema

#24 - - Anonym:

Jag älskar din blogg och blir alltid lika glad när det finns något nytt att läsa. Men jag förstår dig. Känner du som du gör nu tycker jag absolut du ska sluta blogga/lägga din blogg på paus på obestämd tid. Oavsett tycker jag inte att du ska radera bloggen, för det är alltid kul för både dig och oss att läsa gamla inlägg och se tillbaka.

Själv har jag inte det problemet just nu. Jag har en blogg, men inte särskilt många läsare, mina vänner och familj och några till. Men det gör inget, för anledningen att jag startade bloggen var för att kunna kolla tillbaka som i en dagbok, samt att min familj och vänner ska kunna följa mitt liv när jag som 16 år flyttar 30 mil hemifrån om 16 dagar!! Jag försöker uppdatera varje dag för att ha ett brett arkiv, men ser det inte som ett måste. Jag förstår att det inte funkar så när man tjänar pengar på sin blogg och faktiskt behöver sin inkomst för att överleva.

Följ hjärtat, det blir alltid bäst så!<3

#25 - - Vendela Sandell:

Blev visst anonymt av någon anledning. Min kommentar som är ovan 👆🏼

#26 - - Anonym:

Tbh, jag kommer inte känna någon "skillnad" då jag inte läser din blogg (eller någons blogg för den delen). Det är helt upp till dig om du vill sluta, ingen eller inget ska hindra dig.

#27 - - Daniela:

Jag tycker du ska göra så det känns bäst för dig, och känn ingen press! Har följt din blogg nu i 2 år, och du är en av mina favoritbloggare. Men samtidigt försår jag pressen du har. Jag har själv bloggat i 6 år nu. Men hur som du gör så tror jag att alla är på din sida! Tusen kramar MOA <3

#28 - - Sofia:

gör det du känner för! <3

#29 - - kaffegud:

jag förstår verkligen! har också känt så.. 💖💖

#30 - - Rebecka❤️:

Gör det du tycker är bäst

#31 - - Jessica:

Du ska såklart göra det du tycker är kul! Sedan verkar det som du känner dig lite pressad att skriva saker anpassat till din målgrupp, vilket är förståeligt men kan bli påfrestande. Du kanske skulle må bättre av att skriva mer fritt? Inte anpassa dig alls, och sedan får folk acceptera eller sluta läsa. Vilket språk du vill, vilka ämnen du vill, dokumentera även de mindre barnvänliga/"duktiga" delarna av din vardag osv. Det tar sådan otrolig energi att göra sig till. Kram!

#32 - - Erika:

Tråkigt om bloggen skulle läggas ner, men skulle nog vara bra med ett jobb där man är säker på sin inkomst. Så det inte helt plötsligt en månad sjunker i statistiken så man inte kan betala för allt det där man måste betala varje månad.

#33 - - Anonym:

Skickar en stor kram till dig (om du vill ha en :3)

Jag besöker din blogg flera gånger per dag och du är en av få jag faktiskt följer. Man märker på dig att du inte alltid mår så bra, men det är okej! Vi finns här i cybervärlden men även på riktigt på läsarträffar! Bor nere i Skåne så har inte varit på en träff men du ska veta hur mycket du förgyller min dag när du lägger upp :) Om det så bara är en bild eller ett inlägg så blir jag glad. Blir lite som att prata med dig!

Har du inget att skriva om så fota gulliga bilder på din Katt eller gör videos med honom!

Best of luck, kramar. Queen Of Demacia

#34 - - ♥ Evahle.se - en blogg om psykisk hälsa ♥:

Jag förstår verkligen hur du känner... Jag kämpar som tusan med bloggen för att ta mig vidare men det känns helt omöjligt. :/ Jag försöker uppdatera ca 2 inlägg per dag men jag märker själv att jag har mist mycket läsare det senaste året.

#35 - - Anonym:

Du ska följa din väg!
Om du lägger ner bloggen så förstår vi.

#36 - - Anonym:

Följ din väg

#37 - - Anonym:

Föl din väg

#38 - - Anonym:

Hellre youtube :) roligare att se dig!
Nouw.se/jenniejuhlin

#39 - - eve:

Tycker du ska satsa på det du tycker verkar roligast och skönast. Om du tycker mer om youtube, satsa på det. Jag verkligen älskar dina videos och kan knappt vänta på dina videos från England!! :)
Kram!

#40 - - Evelina:

Känns självklart tråkigt om du vill sluta, men samtidigt är det såklart upp till dig! Du ska ju inte behöva känna dig stressad, och inte tycka att det är roligt mer!

Läsare har ju, som sagt, ändå kvar dig på alla andra sociala medier så tror dem flesta kommer att förstå dig!
Kram!

#41 - - Sabiina är namnlös:

Men... det är ju inte så konstigt att din statistik bara ökat med 1000 följare under året där du bloggat som sämst?
Du var en sjukt bra bloggare för 1-2 år sedan. Men dagen då du började med youtube tappade du typ blogglöden och jag hade på känn att du snart kommer sluta blogga.
Dock så finns det ju ett annat alternativ än att sluta helt. Du skulle ju kunna byta ut bloggens syfte till t.ex inlägg som bara består av delningar från sociala medier och främst youtube ? Eller kanske bilder och korta inlägg från behind the scenes / teasers på vad som du snart ska ladda upp på youtube. Alltså att ha bloggen som en marknadsföring till youtube b.la c: Skriva hur det gått med inspelning, självbedömmning eller liknande.
Ursäktar om jag verkar vass i vad jag skriver. Men vill ge en ärlig åsikt som även kanske väcker ideer.

#42 - - My:

Om du inte vill blogga mer så ha gärna kvar bloggen så man kan se alla dina snygga outfits du har lagt upp! Jag äälskar dina outfits, bara så du vet <3

#43 - - Dixi Wonderland:

Jag förstår precis hur du menar. Nu har jag inte alls lika mycket läsare som dig men min blogg är mitt jobb och jag har slitit i 10 års tid med att försöka få den att växa sig större men nu har jag accepterat att jag antagligen alltid kommer ligga strax under 500 läsare och det är okej.

Det tar enormt mycket tid att blogga, minst lika mycket som youtube och du ska ha cred för att du faktiskt lyckats hålla igång båda två. Jag gör 2 videos i veckan och publicerar 4 inlägg om dagen. Man är aldrig ledig! Som idag så spenderade jag hela dagen i Göteborg. 3 blogginlägg var tidsinställda under dagen. När jag kommer hem ska jag redigera dagens bilder, svara på kommentarer, tidsinställa inför imorgon samt uppdatera instagram/facebook. Läsa andra bloggar och kommentera inläggen i hopp om att kanske få 2 nya läsare (dock älskar jag att kommentera så misstolka inte). Som du skriver så är man aldrig ledig.

Jag förstår inte hur du klarade av att ha webbshop, blogg, youtube samtidigt?! That´s insane! Naturligtvis kommer jag sakna din blogg om du lägger ner men jag älskar dina youtube filmer och får du mer tid till att göra bra filmer (de senaste har varit helt amazing!) då tycker jag de är bättre att du fokuserar helt på youtube :)

#44 - - Alexandra:

Jag älskar dina youtube kanaler (helst din engelska).
Jag hoppas att du lägger ner den svenska och fokuserar helt på den du pratar engelska.
Ang din blogg, så älskar jag den.
Men jag tycker du verkligen ska göra det du tycker är roligt! Livet är för kort!
Du är super Moa!!

#45 - - Tsimtsim ☆ Alternative & Geek blog.:

Otroligt tråkigt att du känner så, men om du inte tycker att det är lika roligt längre eller känner en sådan press för det så tycker jag du ska göra det som känns mest värt att lägga ner tid på. Vad du än bestämmer att göra så blir det nog bra i slutändan! :)

#46 - - Anonym:

Det ända svenska du kommer ha kvar är bloggen. Tänk på oss yngre som inte kan så mycket engelska när du använder så svåra ord. Det är inte lätt att förstå dina videos. Många av dina läsare har faktiskt svårigheter med engelska, det är därför man läser din blogg och inte kollar youtube. Tråkigt att du känner såhär men, du kommer tappa fler personer genom att sluta med bloggen. Mer en vad du anar.

#47 - - Linda:

"Det enda svenska du har är bloggen" Alltså förlåt men va? Sluta tänka på et själva. Varför ska Moa ha kvar bloggen om hon inte känner att hon vill? Att hon är stressad och pressad av det bryr ni er inte om? Oki

#48 - - Matilda:

Det är ett otroligt stort beslut att ta, men om det är det som känns rätt för dig så ska du absolut det du ska göra. Gör det DU tycker känns bra och bry dig inte om ifall någon klagar. Kram!

#49 - - Jessie:

Men ååååh så tråkiga nyheter, såg det först på instagram så var tvungen å läsa klart hela texten här på bloggen. :)
Men iaf. Det e helt självklart att du ska göra som du själv känner och jag förstår hur omotiverande det är att blogga och så ser man statistiken. Men jag brukar inte tänka på det längre. Jag tänker att jag skriver och lägger upp saker jag har att berätta om som jag sedan kan kolla tillbaka på när jag blir äldre. Kul minnen. :) Mycket är ju tankar och funderingar och även vardagsmessigt. Så det blir ju som en dagbok fast online. :) Fast jag kan tänka mig som i dina skor att du har haft det jätte bra i början och nu mot slutet inte lika bra. Då kan man lätt tappa det. Men vi finns ju alltid för dej anyways, youtube och instagram <3 Kramz

#50 - - NW:

Tråkigt att du känner så, för du är min och många andras favoritbloggare, men du ska självklart följa ditt hjärta, jag har själv blogg och har alltid fullt upp med den, flera gånger har jag slutat och sen börjat ett år senare igen, så jag håller med dig, det är en riktig press, jag ska fortsätta kolla på alla dina fina bilder på instagram och kolla på dina awesome youtubevideos! Vi förstår dig, puss bästa Moa ♡

#51 - - Kattis :

Det är ditt liv och dina beslut. Så ska man tänka. Om du tycker det är tråkigt att blogga så behöver du inte blogga mer. Vi finns alltid hör för dig </3

#52 - - Elin:

Åh vad tråkigt att du känner så :( Jag älskar din blogg

#53 - - Anonym:

De e helt du som bestämmer Moa ❤️ Har bara en fråga. Du kommer väll inte radera din blogg? För även om du slutar blogga så skulle jag ändå vilja kunna gå in på din blogg osv. Men allt e ditt val ❤️

#54 - - Anna Munkhammar:

Lägg det på den nivån som du själv vill ha. Måste det verkligen vara 3 inlägg om dagen? Dina "kvalitiva" läsare kommer finnas kvar ändå och det kommer märkas att du har roligare :-) Man ska ju hinna ha kul för att kunna skriva kul inlägg ockskå!

#55 - - Skogsraah ☾:

Jag har skrivit ett bra och informationsrikt inlägg med tips som kan vara till hjälp att avgöra om man vill fortsätta blogga! Om man bloggar för rätt anledning, om man egentligen tycker det är kul, om statistiken är avgörande osv.

Titta gärna in. Hjälper och peppar så många jag kan :)
http://skogsraah.se/2015/july/ska-du-fortsatta-blogga.html

#56 - - Anonym:

Synd😦, men det är ditt liv och det viktigaste är att du är lycklig

#57 - - UnicornexistIpromise:

Jag tycker om din blogg men ärligt talat tror jag det är bäst att du slutar med den. För mycket press är aldrig bra, lägg din tid på saker du tycker är kul här i livet istället, t.ex youtube! Och ett jätte lycka till i London nu, min moster och kusin bor där och dom tyckte att det var jävligt kul att flytta dit om man jämför med Sverige och jag hoppas verkligen du tycker samma sak! :)

#58 - - Bea:

Kan inte så mycket om Youtube eller hur stort det egentligen är och hur många följare du har utanför Sverige. Men om du tror det funkar att bara köra videos på engelska och inget mer så kör på det om det känns rätt för dig. Personligen är jag inte så mycket för att kolla på videos men kollar om de läggs upp i en blogg, skulle dock inte gå in på Youtube och leta upp dom. Så du kanske kan ha kvar bloggen för att marknadsföra alla Youtubeinlägg om inte annat? :)

Till top