Påskpynta utan fjädrar!

Foto från google.
 
Snart är det som sagt påsk och då är det dags att börja dekorera med fina fjädrar, små kycklingar och andra färgglada dekorationer! Eller hur var det egentligen med fjädrarna..?
 
Jag är faktiskt riktigt chockad. För bara någon dag sedan lärde jag mig för första gången att alla dessa fina påskfjädrar som säljs i Sverige kommer från djur. I hela mitt liv har jag trott att fjädrarna var gjorda av plast, men sådant är inte fallet. Så jag kände verkligen att jag var tvungen att skriva om detta eftersom jag själv inte visste att fjädrarna faktiskt kommer från levande djur.
 
Foto från google.
 
Uttdrag från Djurensrätt: "Fjädrarna som används i påskris kan komma från fåglar på två sätt. Antingen plockas de från levande djur eller så är det en biprodukt från slakt. Många av fåglarna har slaktas utomlands som i USA eller i Kina. Kalkonindustrin medför ett stort lidande för djuren som föds upp och slaktas. Fåglarna utsätts för aggressiv avel så att de bli så pass stora att de inte kan föröka sig själva utan måste insemineras. De lever ofta inomhus samt lider av fot- och benskador på grund av miljön och för att de har så tunga kroppar."
 
Jag hoppas verkligen att ni som läser detta kanske kan tänka om och skippa fjädrarna i påsk. Det finns ju som sagt så himla mycket annat man kan pynta med! Sådant som inte kommer från djur. Alla djur har rätt till sina egna fjädrar, sin egen päls och sitt eget skinn! 
 
fjädrar - kalkon - påsk fjädrar - påskpynt
80
Anonym

Wow, trodde också att det var av plast :( Ska aldrig mer köpa fjädrar nu, tack Moa för informationen!

Ronja/Sam

Tack för att det skrev det här, har alltid trott att de var fejk... Det var bra skrivet iallafall, så att fler kan bli informerade om det!

Dixi Wonderland - Toppbloggare hos Vione

Tack för att du skriver detta!
Jag använder inte såna fjädrar (man fick ju alltid som barn) men har alltid också trott att de varit plast! Fyfan va vidrigt! Ska skriva ut detta på min facebook!

Isabell

Men herregud vad hemskt på riktigt! Kommer helt klart att skippa fjädrar fram över, blev så sjukt förvånad och ledsen över detta.. Tack Moa, du räddade min påsk och det är bra att du tog upp det!

.

Shit, har alltid trott att de var gjorda av plast:(

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&TVD FAN)

Omg va? Kommer fjädrarna från djur??? :O Har alltid trott att de var gjorda av plast :s

Rebecca

Tack för infon Moa! ♥

Har alltid misstänkt dom kommer ifrån riktiga djur, vet ej varför, min känsla sa det hela tiden. Så jag har aldrig köpt det, tack och lov så finns det plast/fake fjädrar.

Kramiz~♥

Ida

Känns som om jag är en av få som visste att det var från riktiga djur, därför jag inte köper påskfjädrar :o

Pureshiit.blogg.se

Har inte köpt fjädrar och liknande på flera år. Helt sjukt vad människan är beredd att göra för pengar asså :(

Rebecca

Jag igen.

Jag menar att jag kolla noga så det är fake eller ej, när jag gör mina drömfångare.

Kram igen ♥

Isabella [ Fotografi ]

Inte köpt påskfjädrar på flera år, aldrig tyckt dem varit fina heller så. Där emot har jag fjädrar från Fasaner som jag hittat på marken vid ett ställe där jag vet att en flock fasaner brukar hålla till och från en Gröngöling, men dessa fjädrar jag har hittat på marken i diverse skogar. Mycket finare att se på tycker jag. :)

Karin

Trodde också att de var gjorda av plast :o men återanvänder fjädrar köpta för många år sedan så ...

HEDAN

Usch ja, fick också reda på detta rätt sent :( Har dock en del fjädrar hemma som vi haft jättelänge och återanvänt år efter år, så dom får väl användas om vi fixar något påskris till familjen iår. Känns ju nästan värre om man skulle slänga dom, men samtidigt kanske man inte känner sig bekväm i att dekorera med något som kommit av lidande. Där får man väl bestämma hur man tänker själv, antar jag :)

Funderar dock på att gå omkring i skogen och kolla efter fjädrar på marken (från skator etc.), så kan jag ha ett eget, cruelty-free påskris! Woho, hipster all the way ;D

Sofia

usch:((((((

Jinx

Jag har inte använt dessa sedan jag var barn som tur är, men jag hade faktiskt heller ingen koll på detta förrän några dagar sedan. Så hemskt :(

a n n i k a

Har också alltid trott att dom är gjorda av plast!

Kajsa

Jag trodde också att fjädrarna var gjorda av plast! Jag jobbar på gekås och för någon dag sedan läste jag faktiskt på ett 5-pack med fjädrar. Det stod att fjädrarna är från kalkoner i USA och Kina!

En arbetskollega till mig sa att de säkert kommer från kalkoner som redan är döda...det spelar ingen roll!! Varför använder vi ens fjädrar för att dekorera björkris? Vi kan väl använda något annat som är mycket finare och som inte kommer från djur!

Hanna :3

Kommer det från djur!? Det känns ju som plast! Vi har faktiskt riktig plast vilket är super.. Vi brukar ändå inte pynta så mycket under påsk :) Stackars fåglar. Jag avskyr människor

Jessies Vardag - träning, stil, mammaliv -

Jag satte morgonkaffet i halsen när jag läste det... Också, som många andra, alltid trott att de var fejk. Fy fan som det sved att veta att man köpt detta år efter år. Nu pyntar jag visserligen inte själv inför påsk, men när man var liten gjorde man ju det. Fy fan..
---
25:årig morsa till Oliver, ett år. En gemytlig blogg om barnmode, inredning, en dos vardagspuls och saker nära hjärtat <3

Ida

say WHAAAAAAAAAAAT?!?!??!?! FYFAN va ÄCKLIGT!!! trodde faktiskt också dom var av plast....

Anonym

Aldrig mer fjädrar, vi har inte köpt fjädrar på flera år men nu kommer vi definitivt inte köpa fler någonsin

Yohanna af Skovde

Brukar inte köpa fjädrar av den anledningen!

anonym

ja vad hemskt... jag åt nyss en kyckling sallad på Max ;)

Jessica Karlsson

Whaaat??!?! Det hade jag absolut ingen aning om! Inga fjädrar för mig i år!

Sofie

Läste också det! Jag kommer att använda fjädrarna som jag köpt tidigare år men jag kommer ALDRIG att köpa fjädrar igen!

Sofié Leifsdotter

Det finns dock fler och fler ställen som säljer syntetiska fjädrar :) Bara att googla :) Bra att säga ifrån där man bor också och visa att man gärna köper fjädrar OM de inte kommer från djur.

Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Jag har inte köpt fjädrar på flera år för att det är från djur. Som du skriver så finns det så mycket annat att pynta med och det finns även fejkade fjädrar :)

Anonym

Delat på fb. Jätte viktigt att detta sprids så tack att du tagit dig tiden att skriva detta <3

nejja

omg har verkligen antagit 100% att de är fejk. vem fan vill pynta med någons päls? wat dee fakk

Klara

Ja har aldrig tänkt på vad de brukar vara gjorda av, men sedan jag blev vegan (ca 3 mån sen) så har jag då kollat upp det. Jättebra att du informerar folk om detta Moa! Det gör stor skillnad! Kramis❤️

Anonym

Usch vad hemskt. Rätta mig om jag har fel, men man kan väl köpa syntetiska fjädrar? :o

Anonym

Dom jag har haft har varit av plast. Står på förpackningen

Anonym

Dom jag har haft har varit av plast. Står på förpackningen

Svart-Stina

Nej, ska inte ha några fjädrar jag heller... Förvånad att så många tror de är konstgjorda. Däremot visste jag inte att det även plockar dom från levande djur ibland, ruggigt...

Miss Baby Peaches

Har inte köpt påskfjädrar sedan jag var liten men nu har jag ännu mindre anledning att köpa några! Nu lärde jag mig något nytt!

emiliesbeauty

Sånt borde förbjudas!

Anna

Jag pyntar inte längre för påsk och gör jag det så hoppar jag både riset och fjädrarna. Först tycker jag det är jobbigt att gå ut och hämta riset och sätter man riset i vatten så börjar det knoppa och slå ut så min allergi börjar. Så jag hoppar den biten helt. Om jag vill pynta så någon söt porslinskyckling eller så men inget mer. :) Ett år var jag bort rest under påsken så då hade jag ingen nytta av påskpyntet.

http://villemo.webblogg.se/2016/march/video-svar-pa-fragestund.html

Sara ~ Candis

Är det bara jag som vetat sedan länge att de är riktiga fjädrar i de flesta förpackningar??

Fjällstårsan

Tack! Hade faktiskt ingen aning om detta. Naivt kanske men trodde oxå att de var konstgjort.

poisongirl

Är så glad att du skriver om detta, kommer verkligen inte köpa några fjädrar i år och som du sa, det finns så mycket annat att pynta med. Har trott att de var av plast hela mitt liv :)

Anonym

Finns fejk fjädrar också.

Anonym

Finns fejk fjädrar också.

:O

Förvånad över hur många det är som säger att de trodde de var gjorde av plast. Alltså. Va? De heter ju FJÄDRAR. Inte PLASTFJÄDRAR. Jeez. Källkritik people! Man kan inte bara anta saker och ba "Ååh, jag visste inte, tihi!"

Emmyibear

Men hallå Moa! I inlägget under detta gör ju DU reklam för väskor och skor i skinn?

deklaration

eyeopener.. ja det känns ju som verkligen onödigt lidande..

Anonym

EMMYIBEAR: det är inte Moa som gör reklam utan det kommer upp av sig själv och reklam kommer upp på vilken sida som helst på internet

Denise

Shit asså trodde också att de var gjorda av plast! D':

Julia

Usch, så hemskt!

beate93

Tack för att du sprider så viktig info Moa! Tillsammans sprider vi compassion och vegansk inspiration :)

fyrahundrameter.blogg.se

Oj hade ingen aning om det!!:o

Nicole

Mmm ja fågelfjädrar för 3 spänn

Phantrash!♥

Eww! jag kommer aldrig vilja röra sådana fjädrar igen! Btw tack för att du sa det!♥

Carin

Jag trodde verkligen också att de var av plast! Usch :(

Susanne

Jag fick höra detta för någon dag sedan av min dotter och blev faktiskt lite chockad.Trodde verkligen att fjädrarna var syntetiska.
Nej det blir inga fjädrar i mitt påskris!

anonym

alltid trott att de var plast synd att min pappa nyss köpt sånna för har småsyskon som tycker det är kul

Anonym

Lund har ett förbjud mot att pynta med fjädrar i år

Anonym

Lund har ett förbjud mot att pynta med fjädrar i år

Clara

Superbra att du skriver om det här! Jag tror inte att alla vet om att det är riktiga fjädrar som säljs. Och även om de skulle veta om det är det alltid bra med en påminnelse!

Jag tänkte nyligen på det här med fjädrar och kom på att man kanske kan knyta fast färgglada tygband istället?

linealabolina.blogg.se

Tack för informationen!! Hade ingen aning om detta!

Anonym

Tommmy jeg coh coh hlshnaw Jenny på 🏫🏫😂😂👍👍🐩🍟🍔💜💜💜💜💜💜🌙🌙🌙🌙

evelinaeleonora.blogg.se

Detta hade jag ingen som helst aning om. Tur att jag inte köpte ett påskris med fjädrar här om dagen!!!!!!

Caroline

Tänker inte har pynta påskfjädrar!

Caroline

Hur fan skrev jag!
Jag menade... Tänker inte ha eller pynta med påskfjädrar!
Hoppas flera tänker göra detsamma!

Iza

Ja fy, jag har tack och lov haft koll på det i några år nu, men innan dess körde jag på och trodde som du! Det är så hemskt. Har bara superglittriga ägg i mitt ris, tycker till och med att riset är fint utan pynt 😂

Caroline

Så viktigt! Bra att du upplyser!

Anonym

Hej

Maria

Kommer heller inte pynta med fjädrar i år. Tror Växjö kommun pyntar med färgglada ull bollar istället. Tror jag ska göra något likande, kanske klassiska små tofsar av ullgarn. Det blir säkert lika färgglatt.

isabell

Jag har också alltid trott att dessa fjädrar var gjorda av plast. Att vanliga påskfjädrar faktiskt kommer från levande djur...Fyfan! TACK Moa för att du berättade detta, hade ingen aning!

Delade detta på min blogg, hoppas det var okej! <3

Emelie

Shit, jag hade ingen aning om det här... Tack för att du delade med dig!

Emma

Jag är också en av de som trodde de var plast, att det inte är av plast ännu, liksom!? Det kan ju inte vara alls svårt att göra artificiella fjädrar och låta djuren vara!

Athena

Hejjag läste ditt inlägg och efter det blev jag riktigt irriterad på dem stora butikskedjorna som säljer riktiga fjädrar.

Så nu har jag mailat till ICA där jag skrev en text angående detta.

Linn

Genom detta inlägg har du fått min familj och min kompis familj att INTE köpa några fjädrar till påsk. Tack💗

Andrea

Hej!!!
Jo sedan jag flyttade hemifrån år 2007 så har jag aldrig julpyntat tycker det ska fram en massa skraffs och jag bor redan så litet. Så jag struntar i det.
Kolla gärna in min blogg och kommentera, använder min blogg som en dagbok.
Kram, kram// Andrea

peanutbutterjelly

hade varit kul om du hade vela kolla in min blogg snabbt skriver om mina egna åsikter tack i för väg :)

peanutbutterjelly

hade varit kul om du hade vela kolla in min blogg snabbt skriver om mina egna åsikter tack i för väg :)

FrökenTV, bloggen om tv och film

det visste jag redan, det är hemskt.

Annalena Undin

Jag bojkottar påskfjädrar sedan länge av de skäl som du anger. Jag har gjort ett alternativt påskris av kvistar från en svartvinbärsbuske med mycket tunna små vita och lila löv i tyg. Det blir jätte fint och framför allt mer etiskt.
Bild finns i min blogg.

Malin Olofsson

När jag fick höra detta förra året blev jag också förvånad. Nu tänker jag några gånger extra innan jag köper fjädrar och nöjer mig helt enkelt med de få jag redan har.

Polly Svensson

Blä och åter blä. Vilken tur att jag inte håller på med fjädrar och skit. Bra inlägg. Kram

Silja

Så sant det du skriver!👍🏽 Onödigt lidande är det vad det är.. Är nu stolt vegetarian och hoppas jag blir mer åt veganhållet inom några år 👌🏽

Annonsera här »