Prata med en psykolog

Som ni känner till sedan tidigare då jag har skrivit och pratat lite om hur jag mår, så har jag inte mått så bra de senaste året. Jag är inne i en väldigt jobbig depression som jag inte lyckas ta mig ur. Jag är en sån person som alltid vill ta saker i egna händer. Jag vill kunna göra allt själv, utan att behöva få hjälp från andra. Därför har jag jobbat som en galning de senaste månaderna med att försöka bli bättre, men det har inte gett så stora resultat.
 
Det har blivit lite bättre sedan jag flyttade hem till Sverige igen. För nu har jag min familj och mina vänner nära som får mig att må bra. Så det var verkligen ett bra val jag gjorde. Men jag känner mig fortfarande dålig. Jag är fortfarande mer ledsen än vad jag är glad. Jag går runt och känner mig tung i kroppen hela tiden, svårt att andas och får ofta ångest. Gråter mycket gör jag också fortfarande, utan att direkt veta varför jag är ledsen.
 
Så nu har jag bestämt mig för att be om hjälp. Jag har insett att jag inte kan ta mig ur det här själv. Jag behöver prata med någon som kan hjälpa mig att tänka positivt och ändra mitt tankesätt. För det är just tankarna som förstör. Jag har alltid vart en positiv och glad person och när något negativt har hänt så har jag alltid vänt det till något positivt och gått vidare med livet. Men jag har tappat det där helt. Jag vet typ inte hur man tänker positivt längre. Jag ger upp på en gång. Och så tänker jag ofta att "jag förtjänar att må så här", "det är mitt fel att jag inte orkar göra något åt det"
 
Igår ringde jag i alla fall till min vårdcentral för att boka tid hos deras psykolog. Fick en tid hos läkarn om 10 dagar... för att läkarn sedan ska bedömma om jag ska få prata med deras psykolog där eller om jag måste gå någon annanstans. Och sen kan det även ta runt 4-5 veckor innan man ens får en tid hos psykologen. Det är helt sjukt att det ska ta så lång tid. Att få vänta i 6 veckor på att få prata med någon går ju inte. Tänk om jag hade mått sämre än vad jag gör och haft tankar på att inte vilja leva längre? Hur ska en då kunna vänta i 6 veckor på hjälp???
 
Så jag kommer istället boka tid hos en privat psykolog i hopp om att få en tid snart. Jag kommer köra kbt behandling igen då det hjälpte mig förr när jag gick och fick hjälp med min fobi för att spy. Jag tycker verkligen att kbt funkar!
 
Och så vill jag bara säga till er att det inte är något som helst fel att gå till en psykolog och få hjälp och få prata med någon. Jag kommer ihåg när jag gick i skolan och vissa i skolan retade mig och sa att jag var psykiskt störd för att jag gick och pratade med någon om min fobi. Jag har hört att det är många som är rädda att få den stämpeln genom att träffa en psykolog. Men skit i dom! Om du mår dåligt över något och känner att du behöver prata med någon som kan hjälpa dig då tycker jag absolut att du ska göra det! Ingen människa ska förtjäna att må dåligt och ibland kan man faktiskt inte hjälpa sig själv. Ibland behöver man stöd på vägen för att kunna jobba med sina problem. Att gå hos psykolog är det bästa jag någonsin gjort (för att bli av med min spyfobi) och jag vet att det kommer bli bra den här gången också! Jag vet att jag kommer kunna känna mig mer glad än ledsen igen ♥
 
 
#1 - - Kom igen Tammie:

Ett klokt beslut! Styrkekramar till dig <3

#2 - - Jessies Vardag - träning, stil, mammaliv -:

Låter som ett väldigt klokt beslut. Att våga be om hjälp är extremt modigt. Ensam är inte alltid stark. Ta hand om dig! Kram
---
25:årig mamma till Oliver, ett år. En gemytlig blogg om barnmode, inredning, en dos vardagspuls och saker nära hjärtat <3

#3 - - Emily ♡:

Det kommer gå bra för dig. Det bara vet jag. Du är stark <3 Jag önskar dig lycka till och att du känner dig bättre snart :)

#4 - - steff:

det är jättedumt det här med väntetider, men om det går rätt till i den psykiatriska vården så ska en människa som inte längre vill leva få en snabb vård under LPT. Tyvärr går det ju inte alltid rätt till, och det är något man måste prata om!

#5 - - Nathalie:

Klokt beslut! Jag är också sjuk i bland annat anorexi, depression och ångest. Att ta hjälp är en helt fantastisk sak, att få hjälp med att bearbeta känslor och händelser, att liksom ha någon att spy ur sig allting tungt till och förhoppningsvis även få bra verktyg till att hantera allting som är svårt. Idag har jag världens bästa samtalskontakt som jag klickade med från dag 1. Även om jag fortfarande mår väldigt dåligt så är jag så tacksam över den hjälp jag får! Snart kommer jag antagligen få mer individanpassad hjälp eftersom jag just nu pågår en utredning för bland annat adhd. Det är skitjobbigt men samtidigt spännande. Det blir som ett nytt kapitel!

Jag har mått dåligt så länge utan att våga söka hjälp vilket jag ångrar nu i efterhand. Kanske hade jag mått bättre om jag tidigare i livet hade vågat erkänna hur jag mådde, låtit bli att skämmas? Ingenting man kan svara på såhär i efterhand, kanske, kanske inte, men jag vill ändå råda människor att TA HJÄLP! Det är varken fel eller skamligt att må dåligt! Vissa saker behöver man hjälp med utifrån för att komma ur!!

Kram http://nouw.se/naatly

Svar: Så himla fin och positiv kommentar!! <3
MOA MURDERESS

#6 - - Skogsraah:

Det låter jättebra att du ska gå och prata med någon! Jag hade aldrig kommit dit jag är nu utan professionell hjälp, och än är jag inte "frisk"...

Kommer gå superbra!

#7 - - Roxxie:

Tråkigt att det ska behöva ta så lång tid, hoppas det blir bättre snart Moa<3

#8 - - Anonym:

Förstår hur du känner då jag själv är inne i en liknande period, skulle inte vilja säga att jag har en depression dock men jag känner mig nedstämd, gråter mycket och har inte mycket ork. Har att göra med lite saker kring min pojkvän bland annat som oroar mig, men även vännerna och familjen. Det är inte kul att må dåligt.

#9 - - E L I N:

Ett mycket bra val, jag hade gjort likadant om jag hade kunnat. Jag har velat gå i KBT i flera år för att få hjälp med att prata med folk och/eller även för lite samma som dig, att vända på tankarna. Dock så kan jag just nu inte genomföra det då min läkare bedömt att jag inte är tillräckligt "out there" för att kunna göra en KBT-behandling, och det är ju lite svårt att bli det när det är det man vill ha hjälp med... känner en som har gått i KBT och som sagt att det skulle vara bra för mig också, så skulle gärna vilja göra en. Försöker dock hitta en terapi som inte är lika verbal nu och som min läkare kanske anser som möjlig för mig att genomföra, så kanske jag kan få KBT efter det. Jag hoppas iaf att det kommer gå till slut... Hoppas du mår bättre snart, kram!

#10 - - Helene:

Jag var hos psykolog när jag var yngre, behövde inte själv vänta så länge. Men en av mina vänner väntade på tid i 4 veckor om jag inte minns fel, och där var det ju om självmord osv. Jag har alltid varit upp och ner, men känner att jag gör detta själv ett tag nu. Tror jag kommer må bättre när jag "startar" mitt liv, så som jobb, flytt.
Du är så stark! Och så vacker!!! <3

#11 - - Fanny - 21 årig morsa till August 7 månader:

Det låter som ett riktigt klokt beslut, bra att du skriver om det också. Kanske kan det hjälpa någon annan att också ta tag i sitt mående och inse att man är värd att må BRA! =)

Kram fina du

#12 - - Hanna :3:

Då är det inte bara jag som mår så här. Ledsen hela tiden men vet inte varför. Stress och ångest. Fuck skolan. Fuck 9:an. Förstörde mitt liv. All den här jävla pressen man har. Fuck allt. Har inte gråtit på ett tag vilket är skönt. Lipade dock nästan på svenskan idag för vi ska förbereda en muntlig redovisning. Men. Jag har som tur är så sjukt bra lärare på min skola, och dom vet om min situation. Det är väldigt skönt. Tror jag är på bättringsvägen nu när jag börjat umgås med en annan tjej jag var vän med för nått år sen. Mina två andra "vänner", brydde sig inte om hur jag mådde. Jag gick och var nere, tyst, ledsen, deprimerad i skolan med dom hela dagarna. Dom frågade aldrig hur jag mådde. Aldrig. Vill gärna vara uppe ur denna grop jag hamnat i. Byter skola till hösten så det blir en chans att börja om i livet! Kanske äntligen kan vara mig själv. Keep fighting Moa! Never give up ♥

#13 - - micca:

skönt att komma iväg och prata med någon men dock dumt som du skriver om väntetiden!
styrkekram till dig, du förtjänar att vara glad glöm aldrig det :) <3

#14 - - Anonym:

Jag har haft depression i 10 år och såklart har ångest, agtession osv kommit som brev på posten.
Samma hände mig denna låånga väntan.. tycker det är helt sjukt. För när man väl ringer (eller i mitt fall en vän) så är det ju uppenbart riktigt dåligt och jag behöver hjälp nu... jag ska äntligen få gå på utredning om ca 3 veckor. Blir alltså 2 månaders väntan totalt bara för det.

Svar: Herregud... Jag hoppas verkligen att det blir bättre för dig och att du får den hjälp du behöver! <3
MOA MURDERESS

#15 - - felicia:

Har du fått en diagnos på just depression då det inte bara är något man kan säga att man har för att man är nedstämd osv. Verkligen inget illa menat undrar bara för väldigt många säger att dem är deprimerade men har aldrig pratat med någon eller fått den diagnosen. Hoppas att du kan få hjälp snart, kram

#16 - - Momlin Engqvist:

Hoppas du slipper vänta så länge till den privata psykologen och att det kommer hjälpa! Vet att det kanske inte hjälper så mycket men vi läsare finns alltid här och stöttar dig genom det du väljer att dela med dig av här på bloggen eller på youtube! <3

Och det där med att väntetid är ju sjukt! När jag gick i gymnasiet så tog jag modet till mig att prata med min mentor som hjälpte mig att ringa till ungdomsmottagningen, men där fick jag jag vänta i över två månader innan de ringde tillbaks och sa att där fanns en tid åt mig. Men vid det laget så hade jag ändrat mig och fegade ur, jag är bara glad över att jag inte mådde så dåligt att jag hade självmordstankar. Men man borde ändå inte behöva vänta så länge, behöver man hjälp så behöver man!

#17 - - eerika:

Hoppas allt ordnar sig nu och att du får komma och prata av dig ❤️ Att prata är ju den bästa metoden för att lätta på känslotrycket, håller tummarna för dig❤️👍

Btw står KBT för "Kognitiv beteende-terapi? (Studerar beteendevetenskapi och vart nyfiken på förkortningen) 😊

#18 - - nejja:

vänte tiden är sjuk i huvudet. men nu sitter jag på 1 ÅR's väntan på min DBT behandling. DET kallar jag väntan asså... (menar inte att din väntan inte är jobbig)

#19 - - Emma:

Det är nog ett ganska bryskt uppvaknade gällande hur väntetiderna inom psykiatrin ser ut när man första gången tar en kontakt. Jag blev snarare förvånad över hur fort det skulle gå för din del. Lite beroende på vart man bor så vet jag flertalet som fått vänta i månader, för att inte tala om ifall man står i en väntelista på att få göra en utredning, i många fall går det inte inom vårdgarantin (90 dagar) utan det kan röra sig om år (!).

#20 - - Sofié Leifsdotter:

När jag hade en remiss från akutpsyk fick jag vänta 3 månader. Och väl där glömde de bort mig så efter 2 timmar i väntrummet gick jag hem igen. Lyckades som väl var vända skutan själv då det mesta var relaterat till en väldigt destruktiv relation och måendet blev bättre så fort jag fick nog och lämnade.

#21 - - Clara:

Jag tycker att det var otroligt starkt av dig att du kunde komma till den punkten då du insåg att du faktiskt behövde be om hjälp. Mycket klarar man på egen hand, men inte allt. Därför är det så bra att det finns psykologer och liknande. Hoppas verkligen att du får den hjälpen du behöver. Kram <3

#22 - - SAGiE:

Åh det är jättebra att du ska till en psykolog!
Mår själv ungefär likadant och började gå till en psykolog, sen fick jag medicin och den har äntligen börjat hjälpa lite, men min panikångest har dock blivit värre...
Iallafall, jag hoppas du kommer må bättre av detta!

#23 - - Anonym unicorn:

Hej moa. Har följt dig ganska länge nu men aldrig tagit inisiativet att kommentera/skriva nått. Jag kämpar också med depprision, ångest attacker, panik attacket, besluts ångest, och har svårt att öppna upp mig osv. (Behöver ej rabbla upp allt) Jag tycker att det va verkligen bra val att gå till psykologen om det är det som känns rätt för dig! Verkligen helt fantastiskt att du kunde komma på det själv osv. Just nu är jag i en punkt där jag känner att det inte skulle hjälpa. Så vi får väll se hur allt blir. Men du, en fråga. Vad betyder KBT? Förlåt om det är en löjlig fråga, men tyvärr vet jag ej vad det betyder. Kram från mig!

#24 - - Sally:

Hoppas de går fort:) tyvärr så väntar min pappa oxå och han har väntat över ett halvår ☹️

#25 - - Anonym:

Där jag bor får man en tid för utredning efter kanske några månader, sen vänta på att få tid hos en psykolog kanske 6-12 månader beroende på 'hur dåligt man mår'

#26 - - Vinetta (mondai_86):

Det är så konstigt. Jag har haft kontakt med psykiatrivården i 11 års tid. När jag fyllde 18 år ville BUP sätta ut mina mediciner och inte skicka mig vidare till Vuxenpsyk, detta efter att inte ens låta mig gå en terapibehandling. Självklart började jag må sämre, och de fosterhem jag bott på ville till slut inte låta mig på kvar. De orkade inte längre med min psykiska ohälsa.

Jag fick tjata på vårdcentralen i flera månader innan de skickade en remiss till vuxen psyk. Väl där fick jag både läkartid och psykologis för utredning. De ansåg att jag mådde så pass dåligt att jag fick gå före ALLA i väntelistan för att få en KBT-terapi.

Samtidigt hade jag många vänner som väntat på att få en psykolog i 6 månader...

Idag är jag 21 år, har gått i DBT i 2 år och är fortfarande inte klar. Har även testat halva Apoteket, men oj vad mycket hjälp jag har fått. Både från öppna och slutna mottagningen (har legat inne ett par gånger pga. suicidförsök).

Min pojkvän lider av grov OCD och jag stöttade honom att ta kontakt med psyk. När han väl efter många månaders väntan fått träffa dem, ansåg de att han inte mådde tillfälligt dåligt och skickade honom tillbaka till VC.

Helt sjukt att en ska behöva stå med halva kroppen på rälset för att de ska ta in en.

Tycker du gjorde ett klokt val i att gå till en privat mottagning! Jag hoppas verkligen att du får hjälp så att du snart kan må bättre! Ingen förtjänar att må så här (för utom människor som gör djur illa, fuck dom) och jag vet vad du hår igenom!!

Kämpa på! ☺️🙌

#27 - - Vanessa Ljungdahl:

Neeej! Gå till ungdomshälsan, dem är SÅ mycket bättre! Och det är gratis fram till man är 23 (iallfall här i Umeå) Dem har tider snabbare och dem är mer förstående för unga medan vårdcentralen bara låter dumförklarande. Hoppas du ser denna kommentar för jag vet att ungdomshälsan verkligen hjälpt mig med min depression!

#28 - - Hanna:

Låter som ett smart val att boka privat, jag ångrar att jag inte gjorde det från början. Efter 2 år springandes på möten hos psyk så har jag fortfarande inte (!!!!) fått en tid till en psykolog (utan bara läkare) eller fått någon slags utredning trotts panikattacker, sjölvmordtankar & rejäl depression. Är synd att vården sköts så dåligt i dagens läge! =( Hoppas du får en tid snart & att allt löser sig för dig! Styrkekramar.

#29 - - asd:

Anledningen till att väntetiderna är så långa är ju för att det finns för få utbildade. Inte svårare än så. Självklart suger det att folk inte känner att det är värt att utbilda sig för att de kommer få för dålig lön efter 5-10 års utbildning, men så är Sverige. :/

#30 - - crina d:

men stakars dig hoppas verkligen att du mor betre snart!!!

#31 - - Emiza:

Jag tycker att det är ett klokt beslut

#32 - - charlotte:

Önskar dig all lycka till!
Såå cooolt hår du har & jätt bra blogg!
Ha en fin kväll! Kram :)

#33 - - My:

Så dumt att man ska behöva vänta så länge på att få en tid! Du har i alla fall gjort ett bra beslut och jag hoppas att du mår bättre snart!

#34 - - lina:

jättebra att vara så öppen och skriva om det här, precis som du säger är det bland det bästa man kan göra att gå och prata med någon, och inget man borde vara rädd för att göra. men måste bara få klaga lite på formuleringen "hjälpa mig att tänka positivt". det handlar inte om att tänka positivt eller negativt om man är psykiskt sjuk, och finns så många som tror att "jamen börja meditera och tänk positivt så blir det bättre" men det stämmer inte, det är som ett brutet ben fast det sitter i hjärnan, det hjälper och GÅR inte att bara tänka positivt. vill såklart inte rikta det här mot dig utan snarare till samhället i stort, en liten påminnelse om att det inte är så lätt som man kan tro för alla. hoppas i alla fall att du får en tid och någon som känns bra att prata med, kram.

#35 - - Anonym:

Som psykologstudent säger jag bara well done!

#36 - - :

Hej Moa! Som föregående kommentarer tycker jag det är ett bra beslut. Dock så måste du nog inse att 6 veckor, är faktiskt en ganska relativt kort tid för att få vänta (tyvärr) håller helt med dig om att det är sjukt att det ens ska ta en sådan lång tid.

Jag fick vänta 1 år innan jag fick hjälp på riktigt. Sedan ett tag till innan diagnos.

Lider med dig, kolla gärna in min blogg. Skriver om deppression och borderline.

Massa styrkekramar.

#37 - - Anonym:

gå till psykakuten, där får du hjälp direkt och kommer åt en psykolog mycket fortare!

#38 - - randomgalen:

Har haft psyk problem sedan 8-9 års åldern, var hos BuP de gjorde inge, jag uttryckte TYDLIGT att jag hade tankar om att skada mig själv & andra, eller det är inte "MINA" tankar men dom finns där och de försvinner inte, iaf när jag vart 18 så var BuP slut men då hade jag inte fått någon hjälp är på samma plats och min ångest var värre än någonsin och nu på julen så tänkte jag ta livet av mig men på någo sätt så hamna jag på psykakuten och fick spendera min jul där (jätte kul) men sen så fick jag en tid, i FEBRUARI ok..fick ett brev dagen innan tiden att den var flyttad till nästa vecka, sen ett brev veckan efter det (nu hade de flyttat upp de två veckor) & sen skulle jag dit inte fredagen innan förra men då fick jag SMS på SAMMA DAG att min tid var flyttad två veckor till MARS...

Jag har uttryckt mig att jag kommer ta livet av mig, har helt sjuka tankar, jag skolkade två år av gymnasiet innan jag hoppade av, jag är rent fucking psykfall men jag får ingen hjälp, man börjar ju nästan förstå andra psykfallet som hög ner två personer förra året...

#39 - - Anonym:

Absolut inget fel med att gå hos psykolog och det är bra att du söker hjälp, jag själv fick tid hos en psykolog för första gången för flera år sedan för att läkaren tyckte att jag skulle ha det. Har pratat med ett flertal men alla har skickat mig vidare och sagt att dom inte kan hjälpa mig.
Vet ju inte exakt hur du mår så kan inte säga att jag mår exakt samma men jag har själv haft psykisk ohälsa i princip halva mitt liv. Förstår inte alltid det där med att samtalshjälp verkar hjälpa typ alla förutom mig haha, men hoppas verkligen att det hjälper dig mer än det hjälpt mig! :)

#40 - - Hilda Sahlgren:

Vad tråkigt att höra att du har gått in i en depression. Men väldigt bra att du söker hjälp när du mår dåligt! Starkt gjort. Jag har också haft en depression som varade ett tag, men nu idag mår jag bra. När man har tatt sig hur en depression är man starkare än aldrig förr och kan njuta av livet på ett helt annat vis.

Jag kan lova dig att det kommer att bli bra. Fortsätt bara att kämpa och ta hand om dig själv. Gör saker som du brukade tycka var roligt när du mådde bra :)
Du är så grymt stark och en så himla underbar tjej, låt aldrig någon trycka ner dig.


Det kommer att bli bra, finaste du!
// Hilda Sahlgren

#41 - - Elvira:

Lätt att tänka att ensam är stark, men ibland är det starkaste och modigaste man kan göra att inse och be om hjälp. Hoppas att du får den hjälp du behöver nu och att du hittar en psykolog som passar dig! ♥

Till top